Koffiepraötje        

 

 

 

 

                           

 

 

juni 2008

 

 

Redactie      Hendrika Dijkman en Gerrie Nijhof               hendrikadijkman@hetnet.nl

Productie     Jannie Dinkelman                                        jandinkelman@hotmail.com

 

Sluitingsdatum kopij juni nummer:  15 juli 2008

 

 

AKKU publieksprijs

Op 29 april werden, in het bijzijn van zo’n 90 vrijwilligers en familie, Herman en Jo Nijenhuis gehuldigd. Zij kregen de AKKU-publieksprijs uitgereikt uit handen van wethouder mevrouw Gudrun Kreeft, voor hun bijzondere verdiensten voor het welzijn van ouderen in Barchem. Na een toespraak van mevrouw Coosje de Groot, voorzitter AKKU en van de wethouder mevrouw Gudrun Kreeft, kregen Jo en Herman een oorkonde en een cadeaubon overhandigd.

Dit alles vond plaats in de huiskamer en de recreatieruimte van ”Het Station”.  Voor alle aanwezigen was er koffie en door de stichting AKKU werd een traktatie verzorgd. Na de koffie maakte iedereen van de gelegenheid gebruik om het paar te feliciteren. Met vele bossen bloemen en andere attenties keerde het stralende paar weer naar de Ruurloseweg terug.

 

Regionaal Steunpunt Dementie. (RSD)

Het bestuur van de Stichting Vrienden Woonplus Barchem had een uitnodiging ontvangen voor een kennismakingsochtend bij het Regionaal Steunpunt Dementie in de gemeente Lochem. Deze werd op 17 april  gehouden in “Den Oldenhof” te Gorssel.

Rita en Joke zijn hier naar toe geweest. We werden gastvrij ontvangen door vrijwilligers van Alzheimer Nederland afd. Zutphen en medewerkers van de SOL, Stichting Ouderenwerk Lochem. Het steunpunt is een wegwijzer om mensen met geheugenproblemen, mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen. De hulp is gratis. Je kunt er altijd binnenlopen voor een praatje, evenals bij de SOL in Lochem.

Er zijn indien nodig, contacten met artsen, om bij een vermoeden van problemen een vinger aan de pols te houden. Er werd door een mantelzorger een eigen geschreven verhaal over haar moeder met dementie verteld, dit was zeer herkenbaar. Binnenkort komt mevrouw Anneke v.d. Plaats een lezing geven over Alzheimer ergens in de gemeente Lochem. Als we weten wanneer, zullen we het melden.

Het RDS is een initiatief van het  Landelijk Dementie Programma team Zutphen (Sensire, Stichting Sutfene, Riagg IJsselland, GGNet, Gelre ziekenhuis Spittaal, en Alzheimer Nederland afd. Zutphen, Lochem en Bronkhorst).  Andere deelnemers zijn: de gemeente Lochem, provincie Gelderland en Stichting Ouderen Werk Lochem.

Rita Asselman en Joke Klein Geltink


Kunstroute 2008

Met Pasen was er in de hele gemeente Lochem de Kunstroute. Een bijzonder geslaagd jaarlijks evenement. Ook “Het Station” was in het programma opgenomen en we hadden twee exposanten: Gerrit Mensink met natuurfotografie en Henk Harkink met kunstwerken gemaakt van resten ijzerwaren.

Er was veel belangstelling op beide paasdagen en met een kop koffie en een paasei was het een gezellige boel. 

Joke Klein Geltink en Rita Asselman

 

Wisselexpositie

Willie Nijhuis-Mensink exposeert foto’s.

Foto’s interesseerden haar altijd al, ze kreeg het met de paplepel ingegeven door haar vader. Veel vakantiefoto’s en verder huis-, tuin- en keukendingen hebben haar voorkeur.

Eén keer per jaar gaat ze een week met fotovriendinnen naar Engeland, om alles wat los en vast zit te vereeuwigen. Ze heeft bijna altijd een toestel onder handbereik.

Komt Willie onderweg iets leuks of aparts tegen, dan wordt de auto stopgezet, foto maken! Foto’s van heel dichtbij boeien haar het meest, maar dit vraagt veel geduld.

Je leert anders naar objecten te kijken, krijgt meer oog voor detail. Ooit heeft ze een basiscursus fotografie gedaan. Ze heeft een gewoon middenklasse digitaal toestel. Technisch inzicht heeft ze niet, ze zegt al blij te zijn, als ze op de computer de rode ogen verwijderen kan en de foto’s op  rij heeft gezet.

Haar leus is: iedereen kan foto’s maken.

 

Centrale Meldpunt Vrijwillige Dienstverlening

In het Koffiepraötje staat elke keer onder: Wist u dat???? het telefoonnummer vermeld van Centrale Meldpunt Vrijwilligershulp. Wat kunt u als oudere daarmee?

Het CMV is een samenwerkingsverband van vrijwilligersorganisaties, zoals: Stichting Ouderenwerk Lochem, De Zonnebloem, Welfare van het Rode Kruis, Tafeltje dek je, Noaberhulp en Humanitas.

U kunt bellen voor: informatie en advies, begeleiding met of zonder vervoer, klussen in en om het huis, contacten, maaltijdvoorziening en ondersteunende zorg. Voor elk onderwerp is

 

een aparte folder aan te vragen. Een telefonist noteert uw vraag en gaat op zoek naar een passend antwoord. U kunt het CMV elke werkdag bereiken tussen 9.00 en 12.00 uur op tel: 0573-254444.

Hendrika Dijkman

Kerkopenstelling Wandel4Daagse

Ook dit jaar is er kerkopenstelling tijdens de Wandel4Daagse van 3 tot 6 juli. De Werkgroep Vrienden van de Kerk presenteert de tentoonstelling ''Dubbelbeeld'', met foto's van Angelique Welbergen en bijpassende aquarellen van Bertha Stern. Tussen 12.00 en 17.00 uur is de kerk geopend.

Werkgroep Vrienden van de Kerk

De stamtafel

De wekelijkse bijeenkomst tussen 14.00 en 16.00 uur in “De Woonplus” is op de volgende data: 4, 11, 18 en 25 juni. De 25e is de laatste van dit seizoen en we sluiten deze af met een bingo verzorgd door de heer Luuk Vrossink en mevrouw Dicky van de Kamp.

Alle stamtafelvrijwilligers zijn hierbij van harte welkom!!

Annie Luesink, coördinator, tel. 441 213

 

Biljartclub “Het Station”

Iedere maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag wordt er fanatiek gespeeld.

Herman Luesink, coördinator tel. 441 213.

 

Koersbal in De Wingerd

Op vrijdag 6 en 20 juni, 4 en 18 juli en 1 augustus van 14.00 tot 16.00 uur.

Barthold Arendsen Raedt, coördinator, tel.441 264.

 

Filmhuis Barchem

Op donderdag 5 juni om 19.00 uur

Gerard Reesink, coördinator, tel. 442 509

 

 

Wist u dat ……………………………… ???????

……… het telefoonnummer Centrale Meldpost Vrijwilligershulp  254 444  is?

……… het telefoonnummer van Sensire,   0900 8856 dag en nacht bereikbaar is?

……… oud papier de eerste maandag van de maand wordt opgehaald, als u het op 2 juni en 7 juli vóór 12 uur bij uw eigen deur zet?