KOFFIE PRAÖTJE
oktober 2009


Redactie: Hendrika Dijkman/ Gerrie Nijhof (
hendrikadijkman@hetnet.nl)
Productie: Jannie Dinkelman
Sluitingsdatum kopij decembernummer 2009: 15 november 2009


Van het bestuur
Het Barchems feest 2009
Het Barchems feest is weer achter de rug. We mochten op de woensdagavond een groot aantal gasten van “buiten” ontvangen die door Arie Ribbers, onze bekende Barchemer, het eerste uurtje werden bezig gehouden met een leuke quiz over onze Achterhoek en ook hebben we enthousiaste reacties ontvangen over de rit met de “Keihavetram” door versierd Barchem.  Op de zaterdagochtend, het allerlaatste moment, toch nog een zwart randje, toen ons  ter ore kwam dat mevrouw
R. Schipper was overleden. Dit was dan ook de reden dat de feestelijke vlaggetjes verdwenen.
De schilders zijn ondertussen aan de buitenkant bezig geweest alles weer van een fris likje verf te voorzien en “Het Station”  ziet er dan ook weer prachtig uit.
Het bestuur heeft het plan opgevat om voor de bewoners een “eetcafé” te organiseren, deze zal plaatsvinden op vrijdag 2 oktober, vanaf 12.00 uur, uitnodiging volgt. 
Op maandag 19 oktober is er weer  een vrijwilligersoverleg met een gastspreker. We mogen dhr. Gerrit Stegeman ontmoeten die ons alles kan vertellen over het WMO-gebeuren in de gemeente Lochem. Uitnodiging volgt.
Rita Asselman, secretaris

Van de bewoners
Het belangrijkste evenement van het jaar “het Barchems feest” is voorbij en de activiteiten zijn weer gestart. Voor ons werd het echt gezellig gemaakt, vooral met de leuke dialect-
quiz van Arie Ribbers. Geen druk van wie wint er, alleen maar grappig en soms leerzaam. De optocht was dit jaar mooier, waarschijnlijk omdat hij niet in de vakantie viel en er meer mensen aan mee konden doen. Ook bij de “Vuelta” werden er weer stoelen voor ons buiten gezet. Grappig waren de schoolkinderen die voor elke motorrijder klapten en juichten.
Op vrijdag 28 augustus is  Riek Schipper, onze medebewoonster, overleden. Zij was het laatste jaar erg ziek en leed veel pijn. We zullen haar blijven herinneren als diegene met een heel mooi tuintje en mooie planten in het atrium en die heel goed voor haar hondje zorgde. Rust zacht, Riek Schipper. 
De heer Vrossink en partner zijn medio augustus naar Lochem verhuisd.
Zaterdag, 12 september, werd een mooie bos zonnebloemen in de koffiekamer gebracht door enkele leden van de “Zonnebloem”.
Thea de Wolf. 

Wisselexpositie

Mag ik mij nog even voorstellen? Mijn naam is Wil Rijkelijkhuizen. Sinds 1990 woon ik met mijn man in Zwiep en daarvoor in Lochem. Via een cursus bij de plattelandsvrouwen heb ik kennis gemaakt met het tekenen en schilderen en dat doe ik, als ik tijd heb, met veel plezier. Portretten of dieren schilderen vind ik erg moeilijk, daar waag ik me niet aan. Als kinderen gingen wij vaak met mijn vader naar het strand en zo is de liefde voor de zee en de kust gebleven. Ook de omgeving hier is prachtig. Zo heb ik twee mooie bronnen van inspiratie. Acrylverf en pastelkrijt zijn de materialen waar ik graag mee werk. Ik vind het fijn dat ik u iets van mijn hobby mag laten zien en ik hoop dat u het leuk vindt.

Van de vrijwilligers.
Op tien september vertrokken we met 20 personen via mooie binnenwegen naar de Beekenweg in Beltrum, waar we te gast waren bij Wijngaard de “Beekerij”. Voor de rondleiding eerst koffie of thee met heerlijke koek of cake, gebakken door Rita Asselman, ook aan diëten was gedacht. De uitleg werd gedaan door de boerin. In 2004 zijn hier op twee hectare land 5000 wijnstokken geplant, witte en blauwe druiven, als tweede tak naast het varkensbedrijf. Er is veel werk wat met de hand moet gebeuren, zoals het blad wegknippen, de trossen uitdunnen en het oogsten van de druiven. Met hulp van veel vrijwilligers.
In Miste, bij Winterswijk, is de Coöperatie van Achterhoekse Wijnbouwers gevestigd. Hier worden van de elf wijnboeren de druiven geperst, tot wijn gemaakt en gebotteld. Na de druiven geproefd te hebben, werden we getrakteerd op een zelf gekozen wijntje. Nu weer op de fiets voor de terugweg langs de Slinge, waar heel mooie plekjes waren. Onderweg nog een stop met een versnapering, lekkere druiven, door Hanneke meegebracht. Allemaal klaar voor de laatste kilometers kwamen we rond half zes terug bij de Woonplus. Nadat we Gerard en Hanneke hadden bedankt, ging iedereen voldaan naar huis. Het was een prachtige fietstocht.
Bertha Welbergen

De stamtafel

Na de start in september gaan we weer verder op 7, 14 en 28 oktober en 4, 11 en 18 november met de spelletjesmiddag.
Tussen 14.00 en 16.00 uur halen we o.a. de rummykub  en de sjoelbakken weer te voorschijn.
Annie Luesink, coördinator, tel. 441 213

Seniorensoos Barchem
Op 21 oktober komt Jos Korenromp, met dia´s rondom de boerderij “In de Groene Jager” en op 25 november  komt
Old Noordijk met slachtvisite  in “’t Onderschoer”.
Jo Nijenhuis,  voorzitter tel. 441418

Koersbal
In de Wingerd, op vrijdag 9 en 23 oktober en 6 en 20 november van 14.00 tot 16.00 uur.
Barthold Arendsen Raedt, coördinator tel. 441 264

Filmhuis Barchem
De liefhebbers van de filmavond kunnen donderdag 1 oktober en 5 november om 19.00 uur weer terecht in de koffiekamer. De heer en mevrouw Reesink zullen  een mooie film voor u vertonen.
Gerard Reesink, coördinator, tel. 442 509

Biljartclub “Het Station”

Uitslag zomercompetitie/koelkasttrofee:
1. Jan Schutte en 2. Gerrit Luesink.
Van maandag tot en met donderdag wordt er elke middag gespeeld en in september is het nieuwe seizoen weer van start gegaan.
Herman Luesink, coördinator tel. 441 213.
Stichting Vrienden Woonplus Barchem
Stichting Vrienden Woonplus Barchem